Składniki kosmetyków ekologicznych

Olejki eteryczne

Olejki eteryczne stosowane w kosmetykach Lilla Mai są całkowicie naturalne. Pozyskiwane są głównie metodą destylacji, niektóre z nich np. olejek różany również metodą ekstrakcji. Olejki dzięki swoim właściwościom pełnią dwie funkcje: leczniczą i zapachową. Korzystnie wpływają na samopoczucie oraz harmonizują ciało i umysł.

Olejek Lawendowy
Olejek lawendowy w kosmetykach naturalnych Lilla Mai pochodzi z Francji, z najcenniejszej odmiany lawendy, zwanej Wąskolistną. Ma on działanie antybakteryjnie, przeciwgrzybiczne, oraz przeciwbólowe. W znaczący sposób przyśpiesza regenerację tkanek (gojenie ran, poparzeń). Reguluje nadmierne pocenie. Doskonale oczyszcza i dezynfekuje powietrze.
Olejek neroli
Olejek neroli otrzymywany jest w wyniku destylacji kwiatów pomarańczy (Citrus aurantium). Ma orzeźwiający, delikatny, słodko-cytrusowy zapach. Ceniony jest w aromaterapii, jak również w kosmetyce pielęgnacyjnej. Olejek neroli normalizuje wydzielanie sebum, dlatego jest szczególnie polecany do cery tłustej i mieszanej. W pielęgnacji cery suchej neroli pomaga przywrócić odpowiednie nawilżenie i elastyczność skóry, jest również doskonały w leczeniu popękanych naczynek krwionośnych. Posiada również właściwości antydepresyjne, uspokajające, działa kojąco jednoczescie erotyzująco. Może być stosowany do każdego rodzaju skóry.
Olejek z drzewa herbacianego
Naturalny olejek drzewa herbacianego otrzymywany z liści i gałązek drzewa Melaleuca alternifolia L. Działa antyseptycznie, przeciwgrzybicznie i przeciwpierwotniakowo, leczy kurzajki. Wykorzystywany jest w leczeniu infekcji, trądziku, zakażeń opryszczką i schorzeń dróg oddechowych. Działa odstraszająco na owady, jak również pomaga łagodzić świąd po ukąszeniach. W natualnych kosmetykach LillaMai olejek ten znaleźć można m.in. w ekologicznej paście do zębów z ksylitolem.
Olejek z drzewa różanego
Olejek eteryczny pozyskiwany z drewna drzewa różanego. Posiada korzenno-kwiatowy zapach. Duża zawartość linalolu sprawia, że olejek posiada działanie przeciwzmarszczkowe. Uelastycznia, wygładza i regeneruje naskórek. Ma działanie relaksujące. Polecany w stanach wyczerpania fizycznego i apatii. Łagodzi bóle głowy spowodowane napięciem i przemęczeniem. W kosmetykach marki LillaMai olejek ten znajduje się m.in. w odżywczym kremie z masłem Karite.
Olejek petitgrain
Petitgrain to cytrusowy olejek pozyskiwany z liści drzewa pomarańczowego. Posiada świeży, kwiatowy, lekko kwaśny zapach. Jako wyjątek wśród olejków cytrusowych petitgrain nie jest fotouczulający.Petitgrain redukuje nadmierne wydzielanie sebum. Z tego względu polecany jest w kosmetykach pielęgnacyjnych do cery tłustej, łojotokowej. W naturalnych kosmetykach LillaMai olejek petitgrain znajduje się m.in. w przeciwzmarszczkowym kremie o zapachu liści pomarańczy.
Olejek różany
Olejek z kwiatów róży damasceńskiej pochodzi z Bułgarii. Pobudza produkcję kolagenu dzięki czemu działa przeciwzmarszczkowo oraz przyspiesza regenerację naskórka. Wzmacnia, regeneruje, poprawia nawilżenie skóry, rozjaśnia przebarwienia oraz poprawia cerę naczynkową. Ma działanie ściągające i antyseptyczne. Nadaje się do każdego rodzaju skóry, a szczególnie do cery dojrzałej i wrażliwej. W organicznych kosmetykach LillaMai olejek różany znajduje się m.in. w kremie pod oczy z kofeiną.
Olejek rozmarynowy
Naturalny olejek rozmarynowy działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, antyseptycznie. Wzmacnia mieszki włosowe, dzieki czemu eliminuje wypadanie włosów. Posiada świeży, intensywny zapach. Działa wzmacniająco. W ekologicznych kosmetykach marki LillaMai olejek rozmarynowy znajduje się m.in. w ekologicznym szamponie rozmarynowym.
Olejek palmaroza
Olejek Palmarozy ma działanie nawilżające i stymulujące. Reguluje produkcję sebum oraz stymuluje odnowę komórek skóry, przez co jest polecany do skóry dojrzałej. Działa antybakteryjne, często bywa wykorzystywany w recepturach produktów przeznaczonych do skóry zanieczyszczonej. Dobrze komponuje się z innymi olejkami. W kosmetykach ekologicznych LillaMai używany jest m.in. do produkcji ekologicznego szamponu rozmarynowego.
Olejek cedru atlantyckiego
Cedr atlantycki (Cedrus atlantica Endl. Manetti) występuje w Górach Atlasu, na terenie Maroka i Algierii. Cedr był znany i ceniony w starożytności. Wykorzystywany do wyrobu perfum oraz jako drzewo budulcowe. Był używany do balsamowania mumii oraz do wyrobu perfum. Olejek cedru posiada silne właściwości dezynfekcyjne i zapobiegające rozwojowi różnych drobnoustrojów. Zawiera 53 składniki, głównie seskwiterpeny, tj. α-, β- i γ-himachaleny, które stanowią 70%. Olejek cedrowy pozyskiwany jest na drodze destylacji drewna z parą wodną. Cedr atlantycki i otrzymywany z niego olejek wykazują działanie antyseptyczne (stosuje się go w przeziębieniach, grypie i katarze), bakteriobójcze (można go stosować przy zapaleniu dróg moczowych), wykrztuśne, przeciwbólowe (najczęściej przy reumatyzmie i artretyzmie). Odgrywa ważną rolę w leczeniu niektórych chorób skóry, np. trądzika, zapobiega świądowi i przyspiesza gojenie w egzemach, wypryskach, owrzodzeniach, oparzeniach. Jest stosowany w łojotoku i łupieżu. Zapobiega też przetłuszczaniu się włosów. Jest dodawany do kosmetyków antycellulitowych. W kosmetykach organicznych LillaMai olejek cedru atlantyckiego obecny jest m.in. w peelingu algowym do ciała.
Olejek mandarynkowy
Olejek eteryczny wytłaczany ze skórek mandarynki . Główny związek chemiczny zawarty w olejku to limonene oraz methyl anthranilate i niewielkie ilości geraniol, citral, citronellal. Olejek posiada słodki, orzeźwiający zapach. W kosmetykach naturalnych jest stosowany na rozstępy. Może być używany codziennie. Olejek ten jest fotouczulający. Po użyciu go nie powinno się wystawiać skóry na działanie promieni słonecznych.
Olejek eukaliptusowy
Naturalny olejek eukaliptusowy otrzymywany jest przez destylację z parą wodną świeżych liści eukaliptusa gałkowego Eucalyptus globulus L. z uprawy ekologicznej. Charakteryzuje go świeży, ziołowo-ziemisty zapach. Głównym składnikiem terapeutycznym olejku jest cyneol (eukaliptol) o właściwościach przeciwbakteryjnych oraz poprawiających wymianę tlenową w pęcherzykach płucnych. W związku z powyższym, często wykorzystuje się go w medycynie - w schorzeniach górnych dróg oddechowych (inhalacje). Stosuje się go również do masażu – w reumatyzmie i bólach mięśniowych. Działa chłodząco, antyseptycznie oraz niweluje wykwity skórne. Emulsja z 2% olejku eukaliptusowego zabija do 70% bakterii tlenowych. Pomaga przy paradontozie, gdyż tworzy na zębach ochronny, bakteriostatyczny film.
Olejek eukaliptusa cytrynowego
Olejek eukaliptusa cytrynowego (Eukalyptus citriodora) różni się diametralnie od olejku zwykłego eukaliptusa. Ze względu na swój silny słodko-cytrusowy zapach, podobny do zapachu liści melisy, znajduje zastosowanie w wielu naturalnych produktach kosmetycznych. Występuje często jako składnik ekologicznych kosmetyków stosowanych do leczenia trądziku, podrażnień skóry, skaleczeń. Ze względu na swoje właściwości antyseptyczne, polecany jest również na przeziębienia. Zmniejsza zmęczenie, a także oczyszcza umysł, może być używany jako środek dezynfekujący. Posiada też właściwości odstraszające owady.
Olejek z Tuji
Olejek z rośliny "Juniperus ashei" mylnie nazywany cedrowym jest pozyskiwany z odmian tuji. Posiada balsamiczny, słodki zapach, charakterystyczny zwłaszcza dla kosmetyków męskich. W organicznych produktach marki LillaMai olejek ten znajduje się m.in. w odżywczym kremie z masła Karite.

Oleje

Wszystkie oleje uzyte do produkcji organicznych kosmetyków LillaMai są zimnotłoczone, nierafinowane, dzięki czemu zachowują w 100% swoje wartości odżywcze.

Olej kokosowy
Olej kokosowy otrzymywany jest z miąższu orzechów palmy kokosowej. Tłoczy się go mechanicznie bez użycia środków chemicznych albo ze świeżego miąższu albo z kopry, czyli tzw. suchego miąższu. Oleje produkowane w Polsce są wytwarzane z suchego miąższu. Oleje sprowadzane głównie ze Sri Lanki lub Filipin są zimnotłoczone, ze świeżego miązszu. W kosmetykach naturalnych LillaMai używamy obu, w zależnosci od dostępności produktu. Olej kokosowy jest dość lekki, łatwo się wchłania w skórę, rozpuszcza sie już w temperaturze 25 stopni C i dlatego jest często stosowany w postaci surowej i tak lubiany przez klientów. Posiada bardzo wysoką zawartość kwasu laurynowego, zawiera również kwasy nasycone - stearynowy i palmitynowy oraz kwasy kaprynowy i kapronowy. Ma wysoką zawartość witaminy E. Dzięki swoim właściwościom doskonale pielęgnuje, nawilża i odżywia skórę. Stosuje się go również jako naturalną odżywke do włosów. W przypadku kosmetyków naturalnych marki LillaMai, olej kokosowy stosowany jest do produkcji Ekologicznej pasty do zębów, wygładzającego balsamu do ciała na bazie masła kakaowego oraz balsamu samoopalającego na bazie masła kakaowego.
Olej arganowy
INCI: Argania spinosa kernel oil Olej arganowy (ze świeżych orzechów) otrzymywany jest ze świeżych nasion drzewa arganowego występującego wyłącznie w jednym regionie świata: południowo-zachodniej części Maroko. Jest tłoczony na zimno, nierafinowany, 100% naturalny. Olej arganowy jest doskonały na suchą i starzejącą się skórę, chroni przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek. Proces tłoczenia na zimno świeżych orzechów sprawia, że oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych, których zawartość w oleju wynosi prawie 80%, występują również składniki biologicznie czynne takie jak tokoferole, skwalen, alkohole trójterpenowe, fitosterole, karotenoidy. Olej arganowy zawiera dużą ilość steroli oraz triterpenowe alkohole o właściwościach przeciwzapalnych, łagodzących podrażnienia i chroniące skórę (beta-amyrina). Olej zawiera również butyrospermol pielęgnujący skórę przed i po opalaniu. W organicznych kosmetykach LillaMai olej ten znaleźć można m.in. w peelingu do twarzy z solą z Morza Martwego i olejkiem arganowym.
Olej z pestek moreli
Olej zimnotłoczony i nierafinowany. Nawilżający i bogaty w witaminy A i E. Idealny do skóry suchej, dojrzałej, wrażliwej. Doskonały do masażu. Olej morelowy otrzymywany jest z nasion owoców moreli zwyczajnej, jest nierafinowany, tłoczony na zimno, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas oleinowy i linolowy, a także witaminę A. Olej morelowy jest łatwo wchłaniany przez skórę. Ma właściwości nawilżające i wygładzające naskórek. Polecany jest do wszystkich rodzajów skóry. Stosowany na skórze dojrzałej ogranicza powstawanie zmarszczek. Może być stosowany do skóry wrażliwej, podrażnionej, z zapaleniami i suchej. W kosmetykach naturalnych LillaMai znaleźć go można m.in. w odżywczym kremie z masła Karite.
Olej z nasion malin
Tak jak wszystkie oleje w kosmetykach Lillamai olej z nasion malin stosujemy w postaci zimnotłoczonej i nierafinowanej, bo wtedy zachowuje swoje wartości odżywcze. Jest doskonały do cery z podrażnieniami - działa przeciwzapalnie, skuteczniej niż inne oleje. zawiera w sobie duże stężenie witaminy E i wysoką zawartość karotenoidów. Kwasy tłuszczowe zawarte z oleju z pestek malin pobudzają regenerację skóry. Polecany do cery wrażliwej.
Olej z pestek granatu
Opis wkrótce
Olej z nasion winogron
Opis wkrótce
Olej z róży rdzawej
Opis wkrótce
Olej z pestek migdałów
Opis wkrótce
Olej macadamia
Opis wkrótce
Olej rycynowy
Opis wkrótce

Hydrolaty

Hydrolaty to wody roślinne, bogate w składniki odżywcze, pozyskiwane z roślin naturalnymi metodami, głównie w procesie pozyskiwania olejków eterycznych. Doskonale pielęgnują skórę. Można je stosować jako toniki, jako dodatek wzbogacający kremy, dezodoranty, peelingi, płyny do pielęgnacji skóry.

Hydrolat oczarowy
Hydrolat oczarowy otrzymywany jest z rośliny Hamamelis Virginiana pod wpływem destylacji. W przypadku kosmetyków naturalnych marki LillaMai, hydrolat oczarowy zawarty jest w naturalnych dezodorantach z ałunem. Dlaczego go używamy? Ponieważ posiada najmocniejsze działanie antyoksydacyjne spośród wszystkich hydrolatów i silne działanie antyseptyczne. Oznacza to, że eliminuje bakterie powodujące przykry zapach potu. Dodatkowo redukuje zaczerwienienie i swędzenie skóry spowodowane zarówno reakcją alergiczną, jak również ukąszeniem (włącznie z ugryzieniami komarów). Stosuje się go również w okładach na popękaną i poparzoną tkankę skórną.
Hydrolat rumiankowy
Hydrolat rumianku rzymskiego jest otrzymywany z kwiatów rośliny Chamaemelum Nobile poprzez destylację parą wodną. W kosmetykach naturalnych i nie tylko jest używany ze względu na jego uniwersalne zastosowanie i łagodzące, kojące właściwości. Polecany jest do pielęgnacji wszelkich typów skóry, w szczególności do cery delikatnej i wrażliwej. Łagodzi podrażnienia, zaczerwienienia, stany zapalne skóry. Jest bezpieczny w zastosowaniu dla cery wrażliwej i problematycznej. W przypadku kosmetyków naturalnych marki LillaMai, hydrolat rumianku zawarty jest w nawilżającym kremie z olejem arganowym o zapachu lawendy, w dwufazowym płynie do demakijażu, a także w przeciwzmarszczkowym kremie o zapachu lisci pomarańczy.
Hydrolat neroli
Hydrolat neroli to wybitne dzieło natury: podbija zmysły swoim aksamitnym zapachem. Nałożony na twarz daje uczucie wygładzenia, odżywienia oraz nawilżenia, równoważy sebum, działa relaksująco i kojąco, antyseptycznie i antybakteryjnie. Hydrolat ten pozyskiwany jest z kwiatów pomarańczy naturalną metodą destylacji. Polecany jest do skóry normalnej i tłustej, również wrażliwej. Działa lekko ściągająco, należy więc unikać stosowania na skórę bardzo suchą. Sprawia, że skóra staje się gładka i promienna. Wykorzystywany w kosmetykach do cery naczynkowej. W przypadku kosmetyków naturalnych marki LillaMai, hydrolat neroli zawarty jest w przeciwzmarszczkowym kremie do twarzy o zapachu liści pomarańczy, w serum odmaładzającym z kwasem hialuronowym, w nawilżającym kremie z filtrem UV.
Hydrolat rozmarynowy
Hydrolat rozmarynowy otrzymywany jest z rośliny Rosmarinus Officinalis metodą destylacji. Dobrze pielęgnuje cerę normalną, mieszaną, tłustą i trądzikową. Ma działanie lekko ściągające i detoksykujące oraz regenerujące. Dodatkowo odblokowuje pory i rozświetla cerę. Znakomicie sprawdza się w pielęgnacji włosów: przy dłuższym stosowaniu ogranicza wypadanie włosów poprzez wzmocnienie mieszków włosowych. Działa także przeciwłupieżowo. W przypadku kosmetyków naturalnych marki LillaMai, hydrolat rozmarynowy zawarty jest w ekologicznym szamponie rozmarynowym.
Hydrolat melisy
Ekologiczny hydrolat melisy lekarskiej, otrzymywany z rośliny Melissa Officinalis, poprzez destylację parą wodną. Polecany jest jako tonik do twarzy lub jako składnik w kosmetykach do pielęgnacji cery tłustej, mieszanej, z niedoskonałościami. Wykazuje działanie przeciwzapalne, łagodzi podrażnienia. Posiada działanie ściągające i detoksykujące. W przypadku kosmetyków naturalnych marki LillaMai, hydrolat melisy zawarty jest w nawilżającym kremie arganowym o zapachu lawendy oraz w dwufazowym płynie do demakijażu.
Hydrolat różany
Naturalny hydrolat różany posiada wyjątkowy, łagodny zapach róż. Otrzymywany jest z kwiatów róży damasceńskiej (Rosa Damascena) poprzez destylację parą wodną. Jest polecany do przemywania twarzy przed nałożeniem kremu. Sprawdza się przy każdym typie cery. Wiąże wilgoć w skórze przez co zapobiega jej odwodnieniu. W przypadku kosmetyków naturalnych marki LillaMai, hydrolat różany zawarty jest w kremie pod oczy, gdzie występuje zamiast wody.

Wyciągi z roślin

Żel z aloesu
Opis wkrótce
Ekstrakt z zielonej herbaty
Opis wkrótce
Ekstrakt z kofeiny
Opis wkrótce
Lecytyna sojowa
Opis wkrótce

Masła

Masła użyte do produkcji kosmetyków LillaMai pochodzą z upraw ekologicznych, są zimnotłoczone, nierafinowane, dzięki czemu zachowują w 100% swoje wartości odżywcze.

Masło Shea
Masło shea (karite) nierafinowane z certyfikatem Fair Trade i Eko jest pozyskiwane ręcznie. Nie zawiera ono żadnych konserwantów, barwników, ani dodatków zapachowych, posiada naturalny łagodny aromat. Doskonałe źródło witamin A, E i F. Uelastycznia naskórek. Działa jako delikatny naturalny filtr słoneczny mniej więcej na poziomie SPF 4. Nie uczula. Ma łagodny orzechowy zapach. W przypadku kosmetyków naturalnych LillaMai masło Shea znajduje się m.in. w nawilżającym kremie z filtrem UV.
Masło kakaowe
Masło kakaowe otrzymywane jest z orzechów drzewa kakaowego rosnącego w Ameryce Środkowej, Południowej oraz Afryce. Posiada certyfikat Soil Association. Dzieki temu, że jest nierafinowane – bardzo intensywnie pachnie. Ma wspaniały kakaowo-czekoladowy zapach zastępujący jakiekolwiejk dodatki zapachowe. Charakteryzuje się całkowitą zgodnością ze skórą co oznacza, że składniki w nim zawarte są przez skórę tolerowane i łatwo wchłaniane, zawiera naturalne antyutleniacze neutralizujące działanie wolnych rodników niszczących skórę, witaminy, potas, magnez, wapno i żelazo. Nawilża i regeneruje skórę dzięki zawartości kwasu oleinowego, a przy tym nadaje skórze połysk i gładkość. W kosmetykach organicznych LillaMai masło kakaowe znajduje się m.in. w wygładzającym balsamie do ciała na bazie masła kakaowego.

Witaminy

Witamina A
Opis wkrótce
Witamina E
Opis wkrótce
Prowitamina B5
Opis wkrótce